‘Ik ben tegen zittenblijven’

21 July 2016

18 juli 2016, Oss – Ondanks het tijdstip van 10:30 is het al flink warm in Oss. De meeste leerlingen van Het Hooghuis zijn op excursie, leveren hun boeken in of liggen ergens aan het water. Zo’n 150 leerlingen zijn echter nog aan het hard aan het werk. Zij nemen deel aan de zomerschool, om zo toch over te kunnen gaan naar het volgende jaar.

Vier locaties van Het Hooghuis (Het Mondriaan College, Titus Brandsmalyceum, Heesch en Stadion) organiseren gezamenlijk de zomerschool. Hoewel de scholen allemaal vanuit dezelfde reden een zomerschool organiseren – het willen voorkomen van onnodig zittenblijven -, verschillen de uitwerkingen. Zo zijn de selectiecriteria voor de leerlingen en de mate waarin de toets meeweegt voor de overgang anders. Toch merk je hier niets van in de klassen zelf, waar leerlingen van de vier locaties door elkaar zitten per vak/cluster. Voor hen is het doel hetzelfde: in één week hun minst goede vak bijspijkeren.

Redbull en het licht van je telefoon
Maar toch werken de leerlingen niet alleen hard aan de vakinhoud, ook studievaardigheden en workshops over voeding en slapen komen aan bod. “Wij willen leerlingen ook meegeven wat het drinken van drie blikjes Redbull met je doet. Of wat het voor je leerprestaties betekent als je tot drie uur ’s nachts in het licht van je telefoon kijkt,” vertelt Rein van der Ven van Lyceo, de facilitator van de zomerschool. De workshops vormen een welkome afwisseling in het 5-daagse programma van de leerlingen.

Docenten
De zomerschool is op Het Hooghuis uitbesteed aan Lyceo, zodat de eigen docenten ontlast worden. Dat de docenten niet aanwezig zijn bij de zomerschool, betekent echter niet dat zij hier geen werk aan hebben. In het lokaal van de begeleiders liggen rijen met gepersonaliseerde toetsen. Henri van Bethlehem, zomerschoolcoördinator van locatie Mondriaan college: “Elke leerling krijgt op de laatste dag een toets die door de docent speciaal voor hem of haar gemaakt is. Ook de stof waar de leerlingen zich tijdens de zomerschool doorheen werken is samengesteld door de docenten. De eigen docenten weten het beste aan welke onderdelen de leerling nog moet werken.”

Zomerschool is één van de interventies tegen zittenblijven
“Eigenlijk staat een zomerschool haaks op het idee dat je de leerling het hele jaar begeleid naar de overgang naar het volgende jaar” zegt Erik Jan Bakker, directeur van het Mondriaan College. “Maar ik ben tegen zittenblijven en de zomerschool biedt een extra kans aan leerlingen.” Ook voor Theo van Welie, zomerschool coördinator van locatie Titus Brandsmalyceum is de zomerschool slechts één van de interventies die de school doet om zittenblijven tegen te gaan. “Zo werken wij op onze school onder andere ook met reflectiegesprekken. De leerling bereidt zelf dit gesprek voor dat hij met zijn ouders en de mentor gaat hebben. Dit werkt erg goed.”

Maar voor de 150 leerlingen die nu wel nog boven hun boek hangen komt de zomerschool als geroepen, ondanks de hete temperaturen. Gelukkig de brengen de begeleiders ijsjes rond in de lokalen. Nog twee dagen knallen en dan hebben ook deze leerlingen vakantie.

Zie ook deze beeldrapportage

Deel: