“De Lenteschool is een extra kans om een of twee vakken op te halen en daarmee zittenblijven te voorkomen”, zegt adjunct-directeur Marianne Bosselaar, “want zittenblijven blijkt voor de meeste leerlingen toch écht niet zinvol”.
Op maandag 2 mei ging de Lenteschool van het Montessori College Oost in Amsterdam van start. Speciaal voor 70 leerlingen is het bijgebouw open tijdens de meivakantie. En niet voor niks: er dienden zich méér leerlingen aan dan dat er aangemeld waren. Gelukkig is de school flexibel en konden alle leerlingen terecht in een van de lokalen, waar op de deur niet alleen hun namen te lezen zijn, maar ook het vak wat er gegeven wordt en welke docent aanwezig is. In de lokalen is het opvallend stil; er wordt alleen of in kleine groepjes geconcentreerd gewerkt. Je zou bijna vergeten dat buiten de zon uitbundig schijnt.
Werken aan je toekomst
Het Montessori College Oost is een middelgrote VMBO-school met een grote ISK-afdeling (op dit moment heeft de school 15 opvangklassen van maximaal 15 leerlingen). Alle leerlingen uit klas 1, 2 en 3 die op zittenblijven staan kwamen in aanmerking voor de Lenteschool. Op de Lenteschool zitten de leerlingen van verschillende leerjaren en niveaus per vak bij elkaar. Zo volgen Kimi (schakelklas) en Nabila (regulier) wiskunde bij Niels, docent van de Nationale Zomerschool die de organisatie en uitvoering van de Lenteschool op het Montessori College Oost organiseert. Kimi vindt de Lenteschool ‘leuker dan verwacht: het is gezellig met haar vriendinnen en ze krijgt de kans een wiskundetoets in te halen’. Ze wil later het liefst actrice worden, “maar ik twijfel nog, en als ik wat anders wil worden is het handig om goed te zijn in wiskunde!” Nabila weet het wel zeker: ze wordt maatschappelijk werker. Ze werkt hard om over twee jaar haar diploma te halen, daarna kan ze door naar het ROC. “Ik wil jonge moeders helpen met de zorg voor hun kinderen, zodat ze er niet alleen voor staan.”
De Lenteschool als extra kans
Bosselaar ziet de Lenteschool als een extra kans die ze haar leerlingen, die wat extra tijd en begeleiding nodig hebben dan anderen, kan geven tijdens het reguliere schooljaar: “Op de Lenteschool werken de leerlingen aan hun zwakke vak, waarvoor ze na de vakantie een toets mogen herkansen”. Dit beïnvloedt zowel het gemiddelde cijfer van de leerlingen als hun motivatie. Op het Montessori College Oost wordt niet alleen vakinhoudelijke ondersteuning geboden maar krijgen de leerlingen ook begeleiding van een studiecoach van Remind. Deze coach helpt bij het leren, geeft tips over ‘leren leren’ en werkt daarmee aan het duurzame effect van de Lenteschool. “Op deze manier”, aldus Bosselaar, “zorgen we ervoor dat er meer leerlingen overgaan. Want bij onnodig zittenblijven heeft niemand baat.”