Scholen kunnen hun krachten praktisch en goed bundelen zo blijkt in Apeldoorn, waar vier scholen samen een zomerschool organiseren.
In het indrukwekkende gebouw van het Gymnasium Apeldoorn zoeken zomerschoolleerlingen nog wat onwennig naar hun leslokaal. Het statige bordes en de zware, hoge deuren, de hal met granieten vloer, het trapportaal: het gewicht van 100 jaar klassiek onderwijs is voelbaar in de ruimte. De 32 leerlingen komen behalve van het Gymnasium van het Edison College en de Koninklijke Scholengemeenschap (bestuurd door AVOO) en het RSG Noord-Oost Veluwe uit Epe.
De samenwerking tussen de scholen kwam vlot op gang, vertelt afdelingsleider Liesbeth Meijer die de zomerschool coördineert. “De drie scholen in Apeldoorn werken al samen onder één bestuur, dus wij kennen elkaar. Iedere school heeft een vaste contactpersoon en we hebben goed overlegd over de opzet en criteria die we hanteren. Zo moeten alle leerlingen twee weken werken aan twee vakken en moeten ze minimaal een 6 halen voor een eindtoets. ” Er waren wel wat praktische problemen om op te lossen, zoals inlogcodes voor leerlingen van de andere scholen en boeken die al ingeleverd bleken te zijn. Maar na die eerste, wat rommelige ochtend loopt het nu goed, aldus Meijer. Volgend jaar wil zij liever eerder beginnen met de voorbereidingen en meer scholen uit Apeldoorn betrekken.
Heeft de zomerschool een preventieve werking?
Het RSG uit Epe wilde ook een zomerschool organiseren, maar kon in de buurt geen medestanders vinden. Gelukkig konden zij zich aansluiten in Apeldoorn. In eerste instantie leken in totaal 60 leerlingen voor de zomerschool in aanmerking te komen, maar naarmate de zomer dichterbij kwam, liep dat aantal snel terug. Rector Ron Dorreboom: “Havoleerlingen zijn soms erg berekenend en vinden dan een 5,6 genoeg. Maar dat is natuurlijk riskant. Uiteindelijk hebben velen er een eindsprint uitgeperst en hebben we dit jaar weinig zittenblijvers. Twee leerlingen van onze school krijgen nu een kans op de zomerschool.” Liesbeth Meijer is nieuwsgierig of dat preventieve effect in kaart te brengen is: zijn er over de hele linie minder zittenblijvers omdat leerlingen een eindspurt inzetten om niet naar de zomerschool te hoeven? Het is voer voor onderzoekers.
Zomerschool haalt leerlingen uit hun ‘comfortzone’
Naast een goede organisatie van de zomerschool met vakdocenten ziet Meijer de kleinschaligheid (één docent op zes leerlingen) en een warme overdracht als belangrijke succesfactoren. Dorreboom stelt dat leerlingen doordat zij in een heel andere omgeving zitten, zonder hun klasgenoten en zij met heel andere docenten werken, uit hun ‘comfortzone’ komen en een nieuwe leerervaring opdoen.
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat zomerscholen effectief zijn, om achterstanden te voorkomen of om hiaten in de kennis op te vullen.