SG de Overlaat kiest eigen invulling zomerschool

17 July 2015

Op SG de Overlaat werken 48 leerlingen in een hogedrukpan hun leerachterstand weg, zodat ze snel weten of ze over zijn en met een gerust hart op vakantie kunnen. Een zomerschool met een eigen invulling.

De Waalwijkse school telt 1100 vmbo-leerlingen, verdeeld over alle leerwegen. Er zijn mooie praktijklokalen: metaal, houtbewerking, design en living en een uitgebreide keuken. Maar in die vakken zit het probleem niet: het zijn de theoretische vakken waar veel leerlingen moeite mee hebben. Huiswerk maken of een taak meekrijgen voor de zomervakantie: het zijn vaak struikelblokken voor de leerlingen.

Verantwoordelijkheid bewust bij de docent
SG de Overlaat kiest voor een eigen inrichting van de zomerschool. De kinderen werken één week intensief aan één vak, van 9 tot 3. Donderdag maken ze de toets en vrijdag weten ze of ze over zijn. Servaes van den Broek, kernteamleider Economie, SDV en Zorg & Welzijn en zomerschoolcoördinator: “Wij hebben heel bewust de verantwoordelijkheid bij de docent en de vakgroep gelaten. De eigen docent kijkt de toets na en beslist over de overgang. De docenten en mentoren kijken naar het geheel en niet uitsluitend naar de cijfers.” De school geeft er de voorkeur aan de zomerschool alleen te organiseren en niet samen met andere scholen. Op die manier kunnen leerlingen in hun vertrouwde omgeving blijven. Trainingsinstituut Lyceo voert de zomerschool uit. Dat is best even wennen, geeft Van den Broek toe: “Onze leerlingen werken vaak voor hun docent, ze moeten wennen aan de nieuwe, vaak jonge docenten van Lyceo. Er moet wel een klik zijn.”

Buffelen op de zomerschool
De leerlingen in het lokaal bij docente Vera Scheurkogel zijn in ieder geval gemotiveerd: even hard buffelen en dan begint, net als voor de rest van de school, de vakantie. De leerlingen krijgen naast het vak waaraan ze werken workshops zoals studievaardigheden, plannen en Hoofd, hart, lijf. Dat doen ze samen met de andere zomerschoolklassen, wat de dag een beetje gevarieerd maakt. Scheurkogel zelf stapt dit jaar over van de studie natuurkunde aan de universiteit naar hbo werktuigbouwkunde. Ze geeft al langer bijles en eindexamentraining en vindt het leuk nu op de zomerschool te werken. Rust in de klas en persoonlijke aandacht zijn belangrijk, vindt zij. “Ik zie snel waar de hiaten zitten omdat ik de leerlingen veel oefentoetsen laat maken. Soms merk je dat het door slordigheid komt, of omdat ze te weinig geoefend hebben. En dan weet je waar ze aan moeten werken.”

Zomerschool goed evalueren
Na de zomervakantie zal de school alle aspecten van de zomerschool evalueren: de start, de communicatie in de school, de ervaring van de leerlingen en de samenwerking met Lyceo. Van den Broek: “Maar het zetje in de rug dat de leerlingen hebben gekregen, nu ze ruim 20 uur intensief aan een vak hebben gewerkt, zal ze ongetwijfeld sterker maken in het nieuwe jaar.”

Op deze pagina is een lijst met commerciële aanbieders van zomerscholen te vinden. Wie de zomerschool door externen laat uitvoeren, wordt aangeraden goede afspraken maken over het programma en de docenten, qua vak en bevoegdheid.

 

Deel: