Zomerschool met bekende gezichten

OSG Erasmus & CSG Het Noordik - Almelo

Op veel zomerscholen worden de lessen gegeven door ingehuurde docenten. De Zomerschool van OSG Erasmus en CSG Het Noordik in Almelo werkt zoveel mogelijk met eigen docenten. “Voor de leerlingen is het fijn om vertrouwde gezichten te zien in deze twee extra schoolweken”.

Ondanks dat de regen met bakken uit de lucht komt is de hitte van de afgelopen dagen nog niet uit de lokalen van de Kanaalschool (behorende bij het OSG Erasmus) getrokken. Het historische pand, waar door het jaar heen de examenleerlingen gehuisvest zijn, is voor deze twee weken omgedoopt tot zomerschool. 25 leerlingen van de twee scholen werken hier in alle rust aan hun tekortvakken. En voor de klas? Daar staat een vertrouwd gezicht. Op deze zomerschool krijgen leerlingen les van hun eigen docenten.

Vijf docenten
Zomerschoolcoördinatoren Johan Capel (OSG Erasmus) en Emmily de Vries (CSG Het Noordik) zijn het roerend eens: je eigen docenten inzetten als zomerschooldocent heeft grote voordelen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de docent gemotiveerd is om in de zomervakantie voor de klas te staan: “Docenten verplichten werkt alleen maar averechts”. Vijf docenten hebben dit jaar aangegeven voor de klas te willen staan tijdens de zomerschool. In ruil voor 5 extra verlofdagen geven zij 10 dagdelen les. Voor de organisatoren is dit fijn, zij weten wat ze van de docenten kunnen verwachten. Maar ook de leerlingen zijn blij met de eigen docenten. Ze zitten al in een ander gebouw, met leerlingen van een andere school. Dan is het fijn om les te krijgen van een bekende docent.

De docenten zijn positief verrast over hun leerlingen. Ze zien met eigen ogen hoeveel leerlingen kunnen in twee weken. Je hoort de kwartjes bijna vallen. En het is leuk om met zo’n klein groepje leerlingen te werken. Je kunt ze intensief begeleiden op hun weg naar het doel van de zomerschool: alsnog bevorderd worden naar het volgende leerjaar.

Volgend jaar
Ook volgend jaar willen OSG Erasmus en CGS Het Noordik weer een zomerschool organiseren voor hun leerlingen. Capel en De Vries hopen dat er dan meer scholen uit de regio willen aanhaken. Een regionaal verband van meerdere scholen is het gunstigst voor de scholen én de leerlingen. Hoe meer leerlingen er deelnemen, hoe meer vakspecifieke ondersteuning je aan kunt bieden als school. En dan met nóg meer eigen docenten. In elk geval de vijf van dit jaar, die hebben hun plek al gereserveerd.

Bekijk het bezoek van RTV Oost op de Zomerschool in de Kanaalschool.

Deel: