Praktijkvoorbeelden

In de zomer van 2015 zijn 121 zomerscholen uitgevoerd op scholen in heel Nederland. Hier vindt u een impressie van een aantal zomerscholen. Bekijk ook de presentatie die Emmalien Springer (Calvijn College) gaf op de bijeenkomst Lente- en zomerscholen in de praktijk (3 maart 2016, Utrecht).

Gevel Haags Montessori

Haags Montessorilyceum: “Leerlingen stijgen boven zichzelf uit”

Vakken volgen op verschillende niveaus in de brede brugklas, het overgangsadvies en de zomerschool dragen er op het Haags Montessorilyceum (HML) aan bij dat het aantal zittenblijvers omlaag gaat. Daarnaast is het volgens teamleider Tjomme Klop essentieel dat leerlingen zelf verantwoordelijkheid krijgen, intensief worden begeleid, en dat ouders nauw worden betrokken bij het besluit over de […]

Lees meer

Alternatieve zomerschool in de lente

Leerlingen kunnen beter in het voorjaar hun achterstand wegwerken, want dan staan ze sterker in de toetsweek voor de zomervakantie, vindt het Regius College. Daarom organiseerde de school een ‘zomerschool in de lente’ waaraan 28 leerlingen meededen.

Lees meer

Regius College Schagen

Intakegesprek leerling is succesfactor

Een diepgaand intakegesprek met leerling, ouders en zomerschooldocenten is bepalend voor het succes van de zomerschool, stelt zomerschoolcoördinator Els Wijnberger: “De verwachtingen van de leerling moeten kloppen met de realiteit.” En die realiteit van de zomerschool op Melanchthon Bergschenhoek is: zelfstandig kunnen werken van 9.00 tot 15.00 gedurende een of twee weken in de zomervakantie. […]

Lees meer

Melanchthon - Bergschenhoek

Betrek docenten bij de zomerschool

De meeste docenten zijn blij dat hun leerlingen nog een kans krijgen op de zomerschool, al willen ze wel zeker weten dat er goed wordt geleerd. Investeer in een warme overdracht vooraf en in een goede terugkoppeling, adviseert Liesbeth Meijer van het Gymnasium in Apeldoorn.

Lees meer

Gymnasium Apeldoorn - Apeldoorn

Samenwerken aan de beste zomerschool

Leerlingen van het Revius lyceum Wijk bij Duurstede kunnen dit jaar voor het eerst deelnemen aan een zomerschool. Op het Revius lyceum Doorn is de zomerschool niets nieuws, de school nam al in 2013 én 2014 deel aan de pilot. In 2015 organiseren de twee scholen samen de Zomerschool in Doorn. Wat maakt deze samenwerking zo succesvol?

Lees meer

Revius Lyceum - Doorn en Wijk bij Duurstede

Zomerschool met bekende gezichten

Op veel zomerscholen worden de lessen gegeven door ingehuurde docenten. De Zomerschool van OSG Erasmus en CSG Het Noordik in Almelo werkt zoveel mogelijk met eigen docenten. “Voor de leerlingen is het fijn om vertrouwde gezichten te zien in deze twee extra schoolweken”.

Lees meer

OSG Erasmus & CSG Het Noordik - Almelo

Positieve leerervaring vasthouden

Het Calvijn met Junior College organiseert dit jaar voor het eerst een zomerschool. Wat leren de leerlingen er en hoe kunnen zij die resultaten volgend jaar vasthouden?

Lees meer

Calvijn met Junior College - Amsterdam